Składniki:
-295 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-100 gram cukru
-2 jajka
-50 g płynnego miodu
-1 szkl.(250ml) jogurtu naturalnego
-150 ml oleju
-ok. 1 kg śliwek
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajmy na pół. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier przesiać i odłożyć. Do miski wbić jajka dodać olej, miód, jogurt. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia składników. Wsypać przesiane składniki i ponownie wymieszać widelcem, tylko do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i poukładać na to gęsto śliwki. Piec w temperaturze 175°C około 55 minut, a najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe na tak zwany "suchy patyczek".
-295 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-100 gram cukru
-2 jajka
-50 g płynnego miodu
-1 szkl.(250ml) jogurtu naturalnego
-150 ml oleju
-ok. 1 kg śliwek
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajmy na pół. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier przesiać i odłożyć. Do miski wbić jajka dodać olej, miód, jogurt. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia składników. Wsypać przesiane składniki i ponownie wymieszać widelcem, tylko do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i poukładać na to gęsto śliwki. Piec w temperaturze 175°C około 55 minut, a najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe na tak zwany "suchy patyczek".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz