Składniki:
Ciasto:
-400 g mąki pszennej chlebowej razowej
-20 g drobnego cukru
-pół łyżeczki soli
-1 łyżeczka drożdży suchych (4 g)
-260 g mleka
-30 g masła, roztopionego
Nadzienie:
-60 g masła
-15 ząbków czosnku
-1,5 łyżeczki pietruszki suszonej
dodatkowo:
-1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka
Sposób przygotowania:
-wszystkie składniki umieścić w mikserze i wyrabiać ciasto
-gotowe ciasto umieścić w misce,przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (aż ciasto podwoi swoją objętość)
-ciasto podzielić na 12 równych części i ulepić podłużne kuleczki
-pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę
-wszystkie składniki na nadzienie połączyć ze sobą w jednolitą konsystencje
-wyrośnięte bułeczki lekko naciąć i wyłożyć w nacięcie nadzienie
-bułeczki piec w 180 stopniach przez 15 minut
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz