Może po ciężkim tygodniu pracy możemy pozwolić sobie na dobry kawałek ciasta. Te ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest szybkie w wykonaniu , nie ma jakiś wyszukanych składników i jest niesamowicie DOBRE. Najlepsze na drugi i trzeci dzień. Korzystając z okazji chciałabym pokazać wam mojego Fan page
którego prowadzę wraz z moją koleżanka Weroniką .
Składniki:
- 0,5 kg. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy ( 16 g.)
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 kostki masła (125 g.)
- 2 jajka
- 0,5 l. śmietany kremówki 30 %
- x2 śmietan fix ( możemy zastąpić żelatyną)*
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego.
- 1 puszka masy korówkowej
- orzechy włoskie/ laskowe do posypania (według uznania)
Sposób przygotowania ciasta :
- Zagniatamy wszystkie składniki.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- pieczemy najpierw jedną część potem drugą, w 180 C, do uzyskania złotego koloru (ok.25 minut )
Sposób przygotowania kremu:
- ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix (ewentualnie żelatynę)
Placki przekładamy śmietaną, na wierzch ciasta smarujemy masę korówkową i posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz