Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
- Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Ponadto:
- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (900 g)
- 120 g płatków migdałowych
- Składniki na masę:
- 4 szklanki mleka
- 6 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 6 łyżki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 400 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części.
- Białka ubić na sztywną piane,następnie dodawać stopniowo cukier puder , na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
- Blaszkę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem do pieczenia, jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, na nim położyć jeden słoiczek dżemu, wyłożyć połowę bezę i posypać połową migdałów. Tak upiec dwa placki.
- Dwie szklanki mleka zagotować z cukry. Drugie dwie szklanki zmiksować z mąką i żółtkami, dodać do gotującego się mleka i mieszać aż do zagotowania.Ostudzić.
- miękkie masło utrzeć mikserem na puch i stopniowo dodawać masę ostudzoną, na koniec dodać aromat i ponownie zmiksować.
- gotowe placki przełożyć masą i schłodzić w lodówce
Powodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz