Składniki:
- 50 g. cukru pudru
- 100 g. miękkiego masła
- 1 żółtko
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
- 1,5 łyżki skórki pomarańczy kandyzowanej
- 175 g. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze sparzyć gorącą wodą i dokładnie umyć.
- Utrzeć masło z cukrem,dodać żółtko, skórki i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto.
- Powstałe ciasto zostawić w lodówce na godzinę.
- Formować kulki wielkości orzech włoskiego i spłaszczać je.(układać na papierze do pieczenia)
- Piec w 180 stopniach 10-15 minut, aż ciastka nabiorą złotobrązowej barwy.
Proste?. Proste !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz