Święta, święta idą coraz szybciej a ja tak na prawdę nawet nie mam planów co robić.. Ale jutro zabieramy się za obmyślenia:)) A dziś przedstawiam wam NAJLEPSZĄ BABKĘ , jest idealna inaczej tego określić się nie da. U mnie już jest drugi rok do koszyczka:) Na zdjęciu mamy z lukrem i polewą czekoladową.W tym roku gdy wraz z moją przyjaciółką piekłyśmy na kiermasz wielkanocny to właśnie zrobiłyśmy taką i drożdżową która pojawi się także na blogu ale w formie babeczek i po niestety po świętach, teraz nie dam rady;c Ale wracając do babki i kiermaszu to babka zrobiła dosyć dużą ' furorę' dużo osób chciało przepis na nią a ja dziś chcę podzielić się nim z wami :) Polecam każdemu, jest bardzo prosta a w smaku najlepsza, o wiele więcej lepsza niż ta kupna:) Życzę wszystkim wesołych świąt :))
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. mąki tortowej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- kostka margaryny
- kilka kropel olejku rumowego
- tłuszcz i bułka tarta do formy*
Sposób przygotowania:
- Margarynę roztapiamy i studzimy.
- białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier waniliowy.
- Margarynę wlewamy do ciasta i miksujemy do połączenia się składników.
- Białka dodajemy do ciasta i mieszamy ostrożnie, dodajemy aromat.
- Formę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą.
- 1/3 część ciasta odlewamy i dodajemy kakao.
- wlewamy ciasto do formy na zmianę raz jasne a raz ciemne
- Pieczemy w 180C stopniach ok.25/30 minut ( sprawdzamy do tzw 'suchego patyczka')
Powodzenia :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz