Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie:
- 0,5 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- cała cytryna
Krem:
- 500g. sera (jak do sernika)
- 500 ml. śmietany kremówki 30%
- 0,5 szkl. wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do samoku ok.0,5 szkl
Polewa czekoladowa :
- 100 g. masła
- 2 łyzki mleka
- 0,5 szkl. cukru (lub więcej, do smaku)
- 3 łyżki kakao (lub więcej , do smaku)
Sposób przygotowania:
- Białka od żółtek oddzielamy, białka ubijamy z cukrem i solą, dodajemy po jednym żółtku stopniowo ciągle miksując.
- Dodajemy przesianą mąkę kakao i proszek do pieczenia ciągle miksując.
- dodajemy olej i delikatnie mieszamy
- Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy w 180 C przez 12,5 min.
- żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy.
- Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo ser i cukier puder. Na koniec wlewamy żelatynę i delikatnie mieszamy łyżką, odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia (ok.30min)
- w między czasie przygotowujemy poncz: wodę wraz z cukrem i wyciśniętym sokiem z cytrynem mieszamy do rozpuszczenia się cukru, nasączamy placki.
- Masło cukier i kakao rozpuszczamy, na koniec dodajemy mleko.( WAŻNE POLEWA NIE MOŻE SIĘ GOTOWAĆ)
- Placki przekładamy masą i polewamy polewą.
zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze kochałam wuzetkę! Niestety mojej mamie zawsze wychodził zakalec, przez co jej nie piekła.
OdpowiedzUsuńA.
Ale mi smaka zrobiłaś :P chyba sobie zrobię takie ciasteczko ;D
OdpowiedzUsuń