niedziela, 29 grudnia 2013

Pani Walewska

Dziś mam dla was moje kolejne ciasto świąteczne, które uwielbiam za tą nutkę migdałową. Ciasto możemy traktować jako tort bo wychodzić bardzo duże. Ciasto wydaje się skomplikowane , ale tak naprawdę  jest bardzo proste i efektowne. Polecam każdemu ! :)




Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki  cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (900 g)
  • 120 g płatków migdałowych
  • Składniki na masę:
  • 4 szklanki mleka 
  • 6 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 6 łyżki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 400 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
  • Ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części.
  • Białka ubić na sztywną piane,następnie dodawać stopniowo  cukier puder , na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
  • Blaszkę o wymiarach 25x33cm wyłożyć papierem do pieczenia, jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, na nim położyć jeden słoiczek dżemu, wyłożyć połowę bezę i posypać połową migdałów. Tak upiec dwa placki.
  • Dwie szklanki mleka zagotować z  cukry. Drugie dwie szklanki zmiksować z mąką i żółtkami, dodać do gotującego się mleka i mieszać aż do zagotowania.Ostudzić.
  • miękkie masło utrzeć mikserem na puch i stopniowo dodawać masę ostudzoną, na koniec dodać aromat i ponownie zmiksować.
  • gotowe placki przełożyć masą i schłodzić w lodówce

Powodzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz