wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasto papieskie

Ciasto papieskie? Cóż to takiego? A więc Te ciasto pochodzi z Watykanu i podobno przynosi szczęście :) Skusiłam się na te szczęście. Ciasto robi się cały tydzień, ale powiem szczerze że na pewno nie zajmuje to więcej niż 5 minut dziennie. Pierwszą tą 'bazę' dostałam od babci , przyznam się szczerze ze nie wiem co to jest ta baza podejrzewam że jest to jakieś ciasto drożdżowe, chodź nadal szukam:D 
Ważne żeby pamiętać o:
1.Mieszaj tylko drewnianą łyżką.
2.Przechowywać w temp. pokojowej. 
3.Ciasto przykrywać ściereczką.


Dzień I:
  • Bazę wlać do miski (większej), dodać 180 g. cukru - nie mieszając
Dzień II:
  • Wlać 250 ml. mleka- nie mieszając 
Dzień III:
  • Dodać 250 g. mąki- nie mieszając
Dzień IV:
  • Mieszamy rano-południe-wieczór
Dzień V:
  • Dodać 200 g. cukru- nie mieszając 
Dzień VI:
  • Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto podzielić na 4 części, 3 rozdać dobrym ludziom :)
Dzień VII:
  • Do swojej części dodać 200 ml. oleju, 250 g. mąki, 3 jajka, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cynamon według uznania, rodzynki( można żurawinę), 2 starte jabłka i orzechy włoskie także według uznania. Piec ok.45 minut w 180 stopniach.






POWODZENIA !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz