piątek, 7 marca 2014

Krówka

Może po ciężkim tygodniu pracy możemy pozwolić sobie   na dobry kawałek ciasta. Te ciasto jest jednym z moich ulubionych. Jest szybkie w wykonaniu , nie ma jakiś wyszukanych składników i jest niesamowicie DOBRE. Najlepsze na drugi i trzeci dzień. Korzystając z okazji chciałabym pokazać wam mojego Fan page
którego prowadzę wraz z moją koleżanka Weroniką . 



Składniki:

  • 0,5 kg. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g.)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 kostki masła (125 g.)
  • 2 jajka 
Składniki na krem :
  • 0,5 l. śmietany kremówki 30 %
  • x2 śmietan fix ( możemy zastąpić żelatyną)*
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego. 
Dodatkowo:

  • 1 puszka masy korówkowej 
  • orzechy włoskie/ laskowe do posypania (według uznania)
Sposób przygotowania ciasta :
  • Zagniatamy wszystkie składniki.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • pieczemy   najpierw jedną część potem drugą, w 180 C, do uzyskania złotego koloru (ok.25 minut )
Sposób przygotowania kremu:
  •  ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix (ewentualnie żelatynę)


Placki przekładamy śmietaną, na wierzch ciasta smarujemy masę korówkową i posypujemy orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz