piątek, 28 marca 2014

Muffiny kakaowo-cytrynowe

Dawno mnie tu nie było... Posty zazwyczaj dodaje od piątku do niedzieli więc tak możecie zaglądać po nowe przepisy na bloga. A dziś przedstawiam wam lekkie Muffiny kakaowo- cytrynowe. Mi przypadły do gustu ponieważ nie są aż tak bardzo słodkie a wręcz kwaskowate. Krem doskonale pasuje do muffinek. 
Różyczki zostały mi z tortu, a na blogu na pewno pojawi się post z nimi :) 


Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • aromat cytrynowy 
  • 0,5 szkl. cukru 
  • 4 łyżeczki kakao 
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ok .45 g skórki kandyzowanej z cytryny 
Składniki na krem:

  • 1,5 cytryny.
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g. cukru 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Dodatkowo:

  • Dowolne nadzienie ( u mnie był to dżem i czekolada), Możemy też zrobić bez żadnego nadzienia. 
Sposób Przygotowania: 

  • Składniki mokre łączymy w jednej misce, a suche w drugiej.
  • Obie miski łączymy, dodajemy skórkę kandyzowana i ponownie mieszamy. 
  • Pieczemy 25-27 min. w 180 C stopniach, studzimy.
  • Cytryny myjemy i sparzmy gorącą wodą.
  • Ścieramy skórkę na drobnych oczkach i wyciskamy sok.
  • Wszystkie składniki łączymy w garnku i na małym ogniu zagotowujemy ciągle mieszając, gotujemy jeszcze 2 min. ( także ciągle mieszamy)
  • Odstawiamy do wystygnięcia krem.  
  • Gotowym kremem dekorujemy babeczki:) 









Powodzenia (y)

1 komentarz: