środa, 16 kwietnia 2014

Babka Piaskowa

Święta, święta idą coraz szybciej a ja tak na prawdę nawet nie mam planów co robić.. Ale jutro zabieramy się za obmyślenia:)) A dziś przedstawiam wam NAJLEPSZĄ BABKĘ , jest idealna inaczej tego określić się nie da. U mnie już jest drugi rok do koszyczka:)  Na zdjęciu mamy z lukrem i polewą czekoladową.W tym roku gdy wraz z moją przyjaciółką piekłyśmy na kiermasz wielkanocny to właśnie zrobiłyśmy taką i drożdżową która pojawi się także na blogu ale w formie babeczek i po niestety po świętach, teraz nie dam rady;c Ale wracając do babki i kiermaszu to babka zrobiła dosyć dużą ' furorę' dużo osób chciało przepis na nią a ja dziś chcę podzielić się nim z wami :) Polecam każdemu, jest bardzo prosta a w smaku najlepsza, o wiele więcej lepsza niż ta kupna:) Życzę wszystkim wesołych świąt :)) 




Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • kilka kropel olejku rumowego 
  • tłuszcz i bułka tarta do formy*
Sposób przygotowania:

  • Margarynę  roztapiamy i studzimy.
  • białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
  • Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier waniliowy.
  • Margarynę wlewamy do ciasta i miksujemy do połączenia się składników.
  • Białka dodajemy do ciasta i mieszamy ostrożnie, dodajemy aromat.
  • Formę na babkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą.
  • 1/3 część ciasta odlewamy i dodajemy kakao.
  • wlewamy ciasto do formy na zmianę raz jasne a raz ciemne 
  • Pieczemy w 180C stopniach ok.25/30 minut ( sprawdzamy do tzw 'suchego patyczka')
Powodzenia :)) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz