niedziela, 13 kwietnia 2014

Szarlotka

Szarlotka chyba najlepsze i najprostsze ciasto.
Jabłka na kruchym cieście.. Mm.. Ciasto pochodzi z Francji , dziękujmy im że wynaleźli taki rewelacyjny przepis. Kruche ciasto jest to najlepszy przepis jaki znam i używam go do bardzo dużo ciast, ciasteczek.
Ciasto samo w sobie nie jest takie słodki, jest lekko kwaskowate :) Dla mnie najlepsze :)


Składniki :

Składniki na ciasto:
  • 400 g. mąki
  • 125 g. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 g. masła
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 6-9 dużych jabłek
  • szczypta soli 
Sposób przygotowania:
  • wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, i chłodzimy 30 minut w lodówce.
  • jabłka ubieramy i ścieramy na tartce, dodajemy cynamon.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
  • Większą część wykładamy na papier do pieczenia na to jabłka, mniejszą część ścieramy na tartce.
  • Pieczemy ok.30 minut w 180 C stopniach





POWODZENIA (Y) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz