Szarlotka chyba najlepsze i najprostsze ciasto.
Jabłka na kruchym cieście.. Mm.. Ciasto pochodzi z Francji , dziękujmy im że wynaleźli taki rewelacyjny przepis. Kruche ciasto jest to najlepszy przepis jaki znam i używam go do bardzo dużo ciast, ciasteczek.
Ciasto samo w sobie nie jest takie słodki, jest lekko kwaskowate :) Dla mnie najlepsze :)
Składniki :
Składniki na ciasto:
- 400 g. mąki
- 125 g. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g. masła
- szczypta soli
- 6-9 dużych jabłek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, i chłodzimy 30 minut w lodówce.
- jabłka ubieramy i ścieramy na tartce, dodajemy cynamon.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
- Większą część wykładamy na papier do pieczenia na to jabłka, mniejszą część ścieramy na tartce.
- Pieczemy ok.30 minut w 180 C stopniach
POWODZENIA (Y)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz